• Sara is een Hollandse Herder teef die niet alleen thuis kan zijn, dan gaat ze janken. Haar baas omschrijft haar als een vrolijke, lieve en aanhankelijke hond die wel snel gestresst raakt. Ze wil het liefst dichtbij haar baas zijn. Tot nu toe zijn dit normale symptomen, op basis waarvan er nog geen middel gekozen kan worden. Om goed te kunnen bepalen welk middel bij deze hond hoort, zijn de dingen die een hond uniek maken van groot belang. Zo meldt de baas als bijzonderheden dat ze gaat kwijlen bij opwinding, graag appels eet en water drinkt met kleine slokjes. Ze drinkt vaak, maar nooit veel ineens. Ze lijkt alleen haar bek maar nat te maken. Deze laatste symptomen geven de doorslag. De keuze voor het middel is gemaakt en blijkt goed te zijn. Al snel na de inname kon ze alleen blijven zonder te gaan janken.

• Kim is een kruising van twee jaar die gaat slopen als ze alleen thuis is. Qua type is het een hele andere hond dan Sara. Ze is angstiger in het algemeen, bang voor geluiden, bang voor onweer en kan nog geen uur alleen zijn. Bezoek vindt ze leuk, ze laat zich graag aanhalen en heeft graag alle aandacht. Ze is bijzonder zachtaardig en lief volgens haar baas. Ze eet goed, maar als haar baas een randje vet aan het hart laat zitten eet ze het niet. Verder valt op dat ze heel weinig drinkt. Ook hier blijken de laatste symptomen de doorslag te geven. Het zal u duidelijk zijn dat Kim een ander middel kreeg dan Sara, maar het resultaat was hetzelfde. Ook Kim kan nu goed alleen thuis blijven.

• Macho is een paard van 12 jaar, hij is via een handelaar op een manege terecht gekomen waar ze niets van zijn verleden weten. Vanaf de eerste dag functioneert Macho niet; hij maakt geen contact met de verzorgers, staat altijd met zijn achterkant naar de deur uit het raam te staren. Zijn manege werk doet hij met tegenzin en zelfs in de wei lopen is geen feest; ook daar staat hij in een hoek, afgezonderd van de andere paarden. Fysiek: hij is mager en ongespierd ondanks zijn goede eetlust en voldoende beweging. Na toediening van het middel was hij een aantal dagen heel kribbig om daarna belangstelling te tonen voor zijn omgeving, contact te maken en meer vreugde te tonen in zijn werk. In de wei voegt hij zich nu bij de kudde en oogt ontspannen.

• Sam is een kat van 8 jaar die in huis plast, met name op de mat bij de voordeur. Hij was altijd goed zindelijk, maar sinds de verbouwing bij de nieuwe buren, die ook nog een kat hebben is het helemaal mis. Hij gaat nu ook minder graag naar buiten en gedraagt zich wat gedrukt volgens zijn eigenaar. Bij navraag blijkt hij van nature vrij bang te zijn en het lijkt alsof zijn basisveiligheid aangetast is door de veranderingen rond het huis. Sam is al snel de oude na het juiste homeopathische middel en plast niet meer in huis.

Homeopathie is geen makkelijke therapie om voor te schrijven. Het vraagt veel inzet en kennis van de homeopaat om iedere patiënt opnieuw te kunnen individualiseren. Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt kan er bij twee honden die hetzelfde probleem hebben niet hetzelfde middel gebruikt worden. Elke hond krijgt dat middel dat bij die specifieke hond past. Een handicap bij het vinden van het juiste middel bij een hond is dat dieren niet kunnen praten. Als homeopaat moet ik afgaan op mijn eigen waarnemingen en moet ik de gegevens die u als eigenaar mij geeft zo goed mogelijk interpreteren. Het vergt dus enige moeite, maar het behaalde resultaat weegt daar ruimschoots tegen op.